Versenyek – 2006

 

FELHÍVÁS

Bugát Pál

az Oktatási Minisztérium által támogatott

Bugát Pál XXIV. Országos Középiskolai Természetismereti Műveltségi Vetélkedőre
2006/2007 tanév

A vetélkedő meghirdetői:

A TIT Stúdió Egyesület (Budapest), a gyöngyösi Berze Nagy János Gimnázium (Gyöngyös) és a Mátra Művelődési Központ (Gyöngyös).

A 24. alkalommal megrendezendő Bugát Pál Országos Középiskolai Természetismereti Műveltségi Vetélkedő célkitűzése: a résztvevő diákok képesek legyenek a tudományos ismeretek és eredmények komplex megismerésére, a természet és a társadalom jelenségeinek közös szemlélésére.

A vetélkedő témaköre: Utazás a Föld körül

Az utazás, a közlekedés mindennapjaink fontos eszközévé vált. Az ezen a területen bekövetkező változások szinte minden embert érintő, a nemzetgazdaságokat, a környezetet és a politikát is befolyásoló tényezők napjainkban. A közlekedés személyek vagy tárgyak mozgását jelenti. A közlekedés egyik célja a szállítás, amikor egy közlekedési eszköz segítségével embereket vagy árut, vagy szállító vezetékek segítségével energiát, energiahordozókat, információs jeleket meghatározott helyre továbbítanak.

Az emberek mindig is szerettek utazni, a civilizáció egyik alappillére a közlekedés. A Föld polgárainak életében kulcsfontosságú szerepet játszik a közlekedés, hiszen embermilliók számára teszi lehetővé azt, hogy a Földön bárhova eljussanak, illetve szállítsanak.

A közlekedés, a hírközlés, a kommunikáció nem korunk találmánya. A nomád népek állataikkal több ezer kilométert gyalogoltak. Az ismeretek így a vándorló népekkel együtt, keresztül-kasul bejárták a földet. A primitív törzsek között már árucsere folyt, megindult a kereskedelem.

A felkészülés során célszerű elgondolkozni a következő kérdéseken:

Közlekedés régen és ma. A közlekedés feltételei, szabályai, a közlekedés biztonsága, a közlekedés ára. A GPS mai és lehetséges jövőbeli szerepe az emberiség életében. Mennyi idő alatt utazhatjuk körül a Földet napjainkban, és ennek milyen hatásai lehetnek? Az emberi és az áruszállítás lehetőségei, annak környezeti hatásai. Milyen üzemanyagot használhatunk fel a közlekedéshez? Hogyan kerülhetnek egyes élőlények egyik helyről a másikra, és annak milyen hatásai lehetnek? Milyen anyagból készülnek és készültek régen a közlekedési eszközök? Hogyan változott az alakjuk, és miért? A városi közlekedés környezeti hatásai. Úthálózatok kialakítása és azok társadalmi, környezeti vonatkozásai.

Azt várjuk a versenyzőktől, hogy felkészülésük során gondolják át az emberiség szempontjából a helyváltoztatás, a közlekedés lényeges folyamatait. Alkalmazzák a középiskolai kémiai, biológiai, fizikai, földrajzi, informatikai és környezetvédelmi ismereteiket! Kedves Versenyzők! Járjatok nyitott szemmel a világban és vegyetek észre minél több, a vetélkedő témájához kapcsolódó érdekes jelenséget; vessetek fel minél több izgalmas kérdést, és próbálkozzatok megmagyarázni ismereteitek segítségével!

Várjuk mindazon középiskolai diákok jelentkezését, akik komplex természettudományos ismeretekkel rendelkeznek a biológia, a fizika, a kémia és a földrajz területéről, és felelősen gondolkodnak az élő és épített környezet jelenségeiről és folyamatairól. A versenyen a középiskolák 9–12. osztályos tanulóiból álló 3 fős csapatok vehetnek részt. Iskolánként max. 5 csapat nevezhet.

A jelentkezés módja:

A nevezés a TIT Stúdió Egyesület jelentkezési lapján történik – feltüntetve az iskola nevét, címét, a csapattagok, továbbá a felkészítő tanárok nevét. A jelentkezési lap megküldendő postán, faxon vagy e-mailben a TIT Stúdió Egyesület részére:

Cím: TIT Stúdió Egyesület, 1113 Budapest, Zsombolyai u. 6.

Tel: (1)385-0514, (1)466-9019, fax: (1)385-0414

Internet: www.tit.hu

e-mail: info@tit.hu

A jelentkezés határideje: 2007. január 15.

Nevezési díj: nincs

A verseny kétfordulós:

I. forduló. Az országos elődöntőre 2007 tavaszi szünetében (április 5.) kerül sor Budapesten. Ezen a fordulón a résztvevők team-munkában írásbeli feladatokat oldanak meg. Az elődöntő eredményéről minden csapat értesítést kap 2007. május végéig.

II. forduló. Az országos döntőbe jutó csapatok 2007. augusztus 21–23. között találkoznak Gyöngyösön. A középdöntőbe jutó csapatoktól – külön elbírálandó feladatként – kb. 4 gépelt oldalnyi, önálló tudományos, illetve tudománytörténeti munkát kérünk. A dolgozatok tárgya szabadon választható, de a vetélkedő témájához kell kapcsolódjék. A döntő részei: írásbeli, szóbeli, terepgyakorlat és laboratóriumi gyakorlatok. A pontos időpontról és a programról a szervezők értesítik a versenyzőket.

A Bugát Pál XXIV. Országos Középiskolai Természetismereti Műveltségi Vetélkedő anyaga megjelenik az interneten a TIT Stúdió Egyesület honlapján, valamint a gyöngyösi Berze Nagy János Gimnázium és Szakiskola honlapján.

A verseny ismeretanyaga, ajánlott irodalom:

A középiskolai fizika, kémia, biológia és földrajz tankönyvek.

Fazekas György – Szerényi Gábor: Biológia I.–II. Scolar Kiadó. Budapest. 2002.

Greguss Ferenc: Élhetetlen feltalálók, halhatatlan találmányok 1–2. Móra Kiadó. Budapest. 1986.

Horváth L.: Savas eső. Gondolat Kiadó. Budapest 1986.

Makádi Mariann – Taraczközi Attila: A Föld, amelyen élünk. Társadalomföldrajz. 10. évfolyam Mozaik Kiadó, Szeged, 2000.

Rózsahegyi Márta – Wajand Judit: Kémia itt, kémia ott, kémia mindenhol. Nemzeti Tankönyvkiadó, ELTE Eötvös Kiadó. Budapest. 1995.

Schiller Róbert: A hidrogén ürügyén. Műszaki Könyvkiadó, Bp. 1987.

A Természet Világa és az Élet és Tudomány folyóiratok témához illeszkedő cikkei.

Különböző Internetes források, mint például:

Környezetünk, környezetvédelmi honlap

A Levegő Munkacsoport honlapja

A Körlánc Egyesület lapja

Magyar múzeumok honlapja

Közlekedési Múzeum honlapja

Sikeres felkészülést kívánunk a versenyzőknek!

Juhász Nagy Ágnes sk. Dr. Radnóti Katalin sk.
igazgató
TIT Stúdió Egyesület
főiskolai tanár
ELTE TTK
a zsűri elnöke

Vissza a lap tetejére

Bugát Pál
XXIII. Országos Középiskolai Természetismereti Vetélkedő

Középdöntő-döntő

2006. augusztus 21-23. Gyöngyös-Mátrafüred

A TIT Stúdió Egyesület kiemelt tehetséggondozó versenyének, a Bugát Pál XXIII. Országos Középiskolai Természetismereti Vetélkedő döntőjére – melyben az elődöntőben szereplő 118 csapatból legjobban teljesített 20 csapat mérte össze tudását – 2006. augusztus 21-23. között került sor. Az országos diákversenyünk alapvető célkitűzése: a diákok aktív környezettudatos magatartásának fejlesztése az élő és az élettelen környezet jelenségei iránt; a nem tantárgyi gondolkodás, az egységes természetszemlélet megerősítése; és az önálló diák-kutatótevékenység támogatása. A vetélkedő szervezésében a kezdetektől partnerünk a környezeti nevelési tevékenységéről elismert gyöngyösi Berze Nagy János Gimnázium és a Mátra Művelődési Központ. A Vetélkedő programjához kapcsolódva idén "Társadalom- és világmodellek: megjósolható-e a jövő?" címmel hallhattunk előadást vetélkedőnk régi diákjától, dr. Czirók András adjunktustól (ELTE TTK), Dr. Radnóti Katalin (ELTE TTK), a verseny zsűri elnöke pedig Csernobil 20 éves tragédiája kapcsán tartott előadást.

Versenyünk magas színvonalát és töretlen sikerét az évről évre ismétlődő országos szintű érdeklődés bizonyítja, valamint, hogy a vetélkedőt az Oktatási Minisztérium és a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium is elismeri és támogatja. A Vetélkedő nyertes csapatainak, iskoláinak díjazását – a szervező intézményeken kívül – idén a Bolyai-díj Alapítvány és a Vince Kiadó Kft. támogatta.

A döntő eredményei

I. helyezett

Bibó István Gimnázium (Kiskunhalas) – 240 pont

Csapattagok: Flaisz Dóra, Oláh Károly, Sőrés Péter

Felkészítő tanár: Fogl Ágnes, Modok Balázsné, Tóth Piroska, Rádi Kornélia, Váradi Krisztián, Varga-Sabjánné Szabó Sarolta

II. helyezett

Varga Katalin Gimnázium (Szolnok) – 225 pont

Csapattagok: Bana Péter, Nagy Zoltán

Felkészítő tanár: Balogh Béla

III. helyezett

Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium (Szeged) – 216 pont

Csapattagok: Kurgyis Zsuzsanna, Daru János, Párkányi László

Felkészítő tanár: Bán Sándor, Gál Béla, Hancsák Károly, Szöllősy László, Drevenka István, dr. Mező Tamás, Dudás Zoltánné

IV–V. helyezett

Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium (Szeged) – 198 pont

Csapattagok: Csizmadia Tamás, Fábián Gábor, Kovács Péter

Felkészítő tanár: Bán Sándor, Gál Béla, Hancsák Károly, Szöllősy László, Drevenka István, dr. Mező Tamás, Dudás Zoltánné, Prókai Szilveszter, Schultz János

III. Béla Gimnázium (Baja) – 198 pont

Csapattagok: Vedelek Balázs, Reisz Zita, Pécs László

Felkészítő tanár: Mezeiné dr. Kopasz Mária, Virág Tiborné, Jaloveczkiné Pauk Eszter, Schleicherné Kertész F. Bernadett, Polgár László, dr. Szkladányi András, Karagity István

VI. helyezett

Bethlen Gábor Református Gimnázium (Hódmezővásárhely) – 197 pont

Csapattagok: Göbölyös Zsuzsanna, Kozák Gábor, Pósa László

Felkészítő tanár: Berecz János, Ferenci Richárdné, Szép Ilona Tünde

VII. helyezett

Tóth Árpád Gimnázium (Debrecen) – 196 pont

Csapattagok: Kerekes-Tóth István, Kónya Tamás, Boross Péter

Felkészítő tanár: dr. Budayné dr. Kálóczi Ildikó, Pócsiné Erdei Irén, Kovács Miklós, Kónya Józsefné, Hotziné Pócsi Anikó

VIII. helyezett

Berze Nagy János Gimnázium (Gyöngyös) – 187 pont

Csapattagok: Szaller Dávid, Maka Eszter, Guruz Tamás

Felkészítő tanár: Kissné Császár Erzsébet, Kiss Miklós, Illés Sándor, Ludányi Lajos, Molnárné Borbás Katalin, Illésné Törő Melinda, Molnár Ildikó

IX–X. helyezett

Szent István Gimnázium (Budapest) – 186 pont

Csapattagok: Nyíri Kinga, Hajdinák Adrienn, Szabó Márton

Felkészítő tanár: Zelinka Tamásné, dr. Vízy Béláné

III. Béla Gimnázium (Baja) – 186 pont

Csapattagok: Kollár Iván, Soós Balázs, Rácz György

Felkészítő tanár: Mezeiné dr. Kopasz Mária, Virág Tiborné, Jaloveczkiné Pauk Eszter, Schleicherné Kertész F. Bernadett, Polgár László, dr. Szkladányi András, Karagity István

XI. helyezett

Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium (Szeged) – 185 pont

Csapattagok: Gősi Anikó, Rózsa Márton, Tóth Róbert

Felkészítő tanár: Bán Sándor, Gál Béla, Hancsák Károly, Szöllősy László, Drevenka István, dr. Mező Tamás, Dudás Zoltánné

XII. helyezett

DE Kossuth Lajos Gyakorló Gimnázium (Debrecen) – 183 pont

Csapattagok: Kovács Krisztina, Kun Tímea, Csernoch Vera

Felkészítő tanár: Dudics Pál, Kovácsné Malatinszki Márta, Ölveti Klára

XIII. helyezett

Bányai Júlia Gimnázium (Kecskemét) – 178 pont

Csapattagok: Madi Kinga, Joó Barbara, Szabó Tamás

Felkészítő tanár: Borsos Katalin, dr. Kiss Árpádné, Bakk János, Dr. Ujlaky István

XIV. helyezett

Németh László Gimnázium (Budapest) – 176 pont

Csapattagok: Károlyházy Gyula, Kovács Bertalan, Petykó Márton

Felkészítő tanár: Kovács Október, Zagyi Péter

XV. helyezett

Berze Nagy János Gimnázium (Gyöngyös) – 166 pont

Csapattagok: Pap Eszter, Leskó Zsuzsanna, Vajna Szabolcs

Felkészítő tanár: Kissné Császár Erzsébet, Kiss Miklós, Illés Sándor, Ludányi Lajos, Molnárné Borbás Katalin, Illésné Törő Melinda, Molnár Ildikó

XVI. helyezett

Jurisich Miklós Gimnázium (Kőszeg) – 162 pont

Csapattagok: Durst Máté, Giczi Diána, Takács Judit

Felkészítő tanár: dr. Mátrainé Tálos Ilona, dr. Mátrai István, Varga B. István

XVII. helyezett

Türr István Gimnázium (Pápa) – 143 pont

Csapattagok: Benedek András, Benedek Veronika, Nardai Gergely

Felkészítő tanár: Pénzes Ferenc, Eppelné Csizmadia Katalin, Gruber Mariann


Vissza a lap tetejére

A Bugát Pál
XXIII. Országos Középiskolai Természetismereti Műveltségi Vetélkedő döntőjébe jutott csapatok

I. helyezett

DE Kossuth Lajos Gyakorló Gimnázium (Debrecen) – 116 pont

Kovács Krisztina

Kun Tímea

Csernoch Vera

Felkészítő tanár: Dudics Pál, Kovácsné Malatinszki Márta, Ölveti Klára

II. helyezett

Szent István Gimnázium (Budapest) – 115,5 pont

Nyíri Kinga

Hajdinák Adrienn

Juhász Gergely

Felkészítő tanár: Zelinka Tamásné

III. helyezett

Varga Katalin Gimnázium (Szolnok) – 113 pont

Bana Péter

Nagy Zoltán

Ónódi Gábor

Felkészítő tanár: Balogh Béla

IV-V. helyezett

Berze Nagy János Gimnázium (Gyöngyös) – 110,5 pont

Pap Eszter

Leskó Zsuzsanna

Vajna Szabolcs

Felkészítő tanár: Kissné Császár Erzsébet, Kiss Miklós, Illés Sándor, Ludányi Lajos, Molnárné Borbás Katalin, Illésné Törő Melinda, Molnár Ildikó

III. Béla Gimnázium (Baja) – 110,5 pont

Kollár Iván

Soós Balázs

Rácz György

Felkészítő tanár: Mezeiné dr. Kopasz Mária, Virág Tiborné, Jaloveczkiné Pauk Eszter, Schleicherné Kertész F. Bernadett, Polgár László, dr. Szkladányi András, Karagity István

VI-VII. helyezett

Tóth Árpád Gimnázium (Debrecen) – 107,5 pont

Kerekes-Tóth István

Eszenyi Dániel

Boross Péter

Felkészítő tanár: dr. Budayné dr. Kálóczi Ildikó, Pócsiné Erdei Irén, Kovács Miklós, Kónya Józsefné, Hotziné Pócsi Anikó

Berze Nagy János Gimnázium (Gyöngyös) – 107,5 pont

Szaller Dávid

Csépány Péter

Guruz Tamás

Felkészítő tanár: Kissné Császár Erzsébet, Kiss Miklós, Illés Sándor, Ludányi Lajos, Molnárné Borbás Katalin, Illésné Törő Melinda, Molnár Ildikó

VIII. helyezett

Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium (Szeged) – 105 pont

Kurgyis Zsuzsanna

Daru János

Párkányi László

Felkészítő tanár: Bán Sándor, Gál Béla, Hancsák Károly, Szöllősy László, Prevenka István, dr. Mező Tamás, Dudás Zoltánné

IX. helyezett

Bibó István Gimnázium (Kiskunhalas) – 103 pont

Flaisz Dóra

Oláh Károly

Sőrés Péter

Felkészítő tanár: Modok Balázsné, Tóth Piroska, Rádi Kornélia, Váradi Krisztián, Varga-Sabjánné Szabó Sarolta

X. helyezett

Jurisich Miklós Gimnázium (Kőszeg) – 102,5 pont

Durst Máté

Giczi Diána

Takács Judit

Felkészítő tanár: dr. Mátrainé Tálos Ilona, dr. Mátrai István, Varga B. István

XI. helyezett

Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium (Szeged) – 102 pont

Csizmadia Tamás

Györgyey Tamás

Fábián Gábor

Felkészítő tanár: Bán Sándor, Gál Béla, Hancsák Károly, Szöllősy László, Prevenka István, dr. Mező Tamás, Dudás Zoltánné

XII-XIII. helyezett

III. Béla Gimnázium (Baja) – 101 pont

Vedelek Balázs

Reisz Zita

Pécs László

Felkészítő tanár: Mezeiné dr. Kopasz Mária, Virág Tiborné, Jaloveczkiné Pauk Eszter, Schleicherné Kertész F. Bernadett, Polgár László, dr. Szkladányi András, Karagity István

Türr István Gimnázium (Pápa) – 101 pont

Benedek András

Benedek Veronika

Nardai Gergely

Felkészítő tanár: Pénzes Ferenc, Eppelné Csizmadia Katalin, Gruber Mariann

XIV. helyezett

Németh László Gimnázium (Bp.) – 99,5 pont

Fábián Orsolya

Kelemen Márton

Lengyel Tibor

Felkészítő tanár: Kovács Október, Zagyi Péter

XV. helyezett

Bethlen Gábor Református Gimnázium (Hódmezővásárhely) – 97 pont

Göbölyös Zsuzsanna

Kozák Gábor

Pósa László

Felkészítő tanár: Berecz János, Ferenci Richárdné, Szép Ilona Tünde

XVI. helyezett

Mindszenty József Általános Iskola és Gimnázium (Zalaegerszeg) – 95 pont

Szlávicz Eszter

Czeili Gergő

Berta Kristóf 

Felkészítő tanár: dr. Tóth Tihamérné, Menyhárt László, Németh Csilla

XVII. helyezett

Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium (Szeged) – 94,5 pont

Gősi Anikó

Rózsa Márton

Pipicz Márton

Felkészítő tanár: Bán Sándor, Gál Béla, Hancsák Károly, Szöllősy László, Prevenka István, dr. Mező Tamás, Dudás Zoltánné

XVIII. helyezett

Bányai Júlia Gimnázium (Kecskemét) – 91 pont

Madi Kinga

Joó Barbara

Szabó Tamás

Felkészítő tanár: Borsos Katalin, dr. Kiss Árpádné

XIX. helyezett

Németh László Gimnázium (Budapest) – 90,5 pont

Károlyházy Gyula

Kovács Bertalan

Petykó Márton

Felkészítő tanár: Kovács Október, Zagyi Péter

XX. helyezett

Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium (Szeged) – 89 pont

Szalai Szandra

Hadi Letícia

Tóth Róbert

Felkészítő tanár: Bán Sándor, Gál Béla, Hancsák Károly, Szöllősy László, Prevenka István, dr. Mező Tamás, Dudás Zoltánné

Részletes eredmények letölthető formában itt!


Vissza a lap tetejére

A Bugát Pál XXIII. Országos Középiskolai Természetismereti Műveltségi Vetélkedő elődöntőjének (2006. április 13.) feladatai


Vissza a lap tetejére

Bugát Pál XXIII. Országos Középiskolai Természetismereti Műveltségi Vetélkedő elődöntője

A Bugát Pál XXIII. Országos Középiskolai Természetismereti Vetélkedő elődöntőjére 2006. április 13-án (csütörtökön) 10.00-14.00 óra között kerül sor.

Helyszín: TIT Stúdió Egyesület, Budapest, XI. Zsombolyai u. 6., (Bocskai-Zsombolyai utca sarok, bejárat a Zsombolyai utca felől) 

Megközelíthető:

- a Nyugati pályaudvartól 4-es vagy 6-os villamossal a Moszkva térig, onnan a 61-es villamossal a Tas vezér utcáig, a Tas vezér utcán végig gyalog a Bocskai útig, jobbra az első sarok,

- Keleti Pályaudvartól 7, piros 7, piros 173 autóbusszal a Kosztolányi Dezső tér - Bocskai út kereszteződésig,

- a 2-es metróval a Déli pályaudvarig, onnan  61-es villamossal a Tas vezér utcáig, a Tas vezér utcán végig gyalog a Bocskai útig, jobbra az első sarok.


Vissza a lap tetejére

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

Bugát Pál

az Oktatási Minisztérium által támogatott tanulmányi versenyre:

a
Bugát Pál XXIII. Országos Középiskolai Természetismereti Műveltségi Vetélkedőben való részvételre
2005/2006-os tanév

A vetélkedő témaköre: A barlangoktól a felhőkarcolókig

A 23. alkalommal megrendezendő Bugát Pál Természetismereti Műveltségi Vetélkedő célkitűzése az, hogy a résztvevő diákok képesek legyenek a természeti és az azzal kapcsolatban felmerülő társadalmi folyamatok komplex szemlélésére. Jelen központi témánk éppen erre kíván rávilágítani. Napjaink oly fontos problémái, természettudományos feladatai sohasem külön fizikai, kémiai, biológiai, földrajzi, vagyis tisztán csak természettudományos problémaként jelentkeznek, hanem komoly társadalmi hatásai vannak, lehettek és lehetnek a jövőben is. A környezeti vonatkozású kérdések jellegzetesen ilyenek.

A felkészülés során célszerű elgondolkodni a következő kérdéseken:

Azt várjuk a versenyzőktől, hogy felkészülésük során ne csak megtanulják, hanem gondolják is át az emberiség földi élete szempontjából lényeges folyamatokat, amihez használják fel a középiskolai kémiai, biológiai, fizikai és természetesen földrajzi ismereteiket is. Hogyan befolyásolta a Föld arculatát és élővilágát az ember megjelenése? Milyenek a kilátásaink a jövőt illetően? Járjatok nyitott szemmel a világban és vegyetek észre minél több érdekes jelenséget, vessetek fel minél több izgalmas kérdést, és próbálkozzatok megmagyarázni, illetve megválaszolni azokat az iskolában vagy bárhol máshol tanult ismereteitek segítségével!

A JELENTKEZÉS FORMÁJA:

Várjuk mindazon középiskolai diákok jelentkezését, akik komplex természettudományos ismeretekkel rendelkeznek a biológia, a fizika, a kémia és a földrajz területéről, és felelősen gondolkodnak az élő és élettelen természet jelenségeiről és folyamatairól, környezetünk védelméről. Továbbá járatosak az informatika területén. A versenyen a középiskolák 9-12. osztályos tanulóiból (14-18 éves korosztály) álló 3 fős csapatok vehetnek részt, melyek vegyes évfolyamúak is lehetnek. Iskolánként legfeljebb 5 csapat nevezhet.

A vetélkedőn integrált felkészülést várunk, a középiskolai ismeretanyag és az ajánlott irodalom alkotó használatával. A középdöntőbe jutó csapatoktól – külön elbírálandó feladatként – kb. 4 gépelt oldalnyi, önálló tudományos, illetve tudománytörténeti munkát kérünk. A dolgozatok tárgya szabadon választható, de a megadott témához kell, hogy kapcsolódjék.

A versenyben való részvétel feltétele iskolánként egy db Természet Világa c. folyóirat 2006-ra szóló egyéves előfizetését igazoló csekk bemutatása a nevezéssel együtt.

A vetélkedő háromfordulós.

I. forduló. Az országos elődöntőre 2006 tavaszi szünetében (április 13.) kerül sor Budapesten. Ezen a fordulón a résztvevők team-munkában írásbeli feladatokat oldanak meg. Az elődöntő eredményéről minden csapat értesítést kap 2006. május végéig.

II.–III. forduló. Az országos középdöntőbe jutó csapatok 2006. augusztus 21–23. között találkoznak Gyöngyösön. Itt kerül sor az országos döntőre is. A középdöntő írásbeli és labor- és terepgyakorlatból, a döntő szóbeli fordulóból áll. A pontos időpontról és a programról a szervezők értesítik a versenyzőket.

A Bugát Pál Országos Középiskolai Természetismereti Műveltségi Vetélkedő anyaga megjelenik az interneten a TIT Stúdió Egyesület honlapján, valamint a gyöngyösi Berze Nagy János Gimnázium és Szakiskola honlapján, http://www.berze-nagy.sulinet.hu címen.

Jelentkezési határidő: 2006. február 15.

Cím: TIT Stúdió Egyesület, 1113 Budapest, Zsombolyai u. 6.

Tel: (1)385-0514, (1)466-9019, fax: (1)385-0414

Internet: www.tit.hu

e-mail: info@tit.hu

Letölthető jelentkezési lap!

SOK SIKERT KÍVÁNUNK A FELKÉSZÜLÉSHEZ VERSENYZŐINKNEK!

Juhász Nagy Ágnes sk. Dr. Radnóti Katalin sk.
igazgató, TIT Stúdió Egyesület főiskolai tanár,
a zsűri elnöke

AJÁNLOTT IRODALOM:

A középiskolai fizika, kémia, biológia és földrajz tankönyvek.

Atkins, P. W.: A periódusos birodalom. Kulturtrade Kiadó. Budapest, 1995.

Balázs Lóránt: A kémia története. Gondolat Kiadó. Budapest, 1968.

Balázs – Hronszky – Sain: Kémiatörténeti ABC. Tankönyvkiadó. Budapest, 1981.

Balázs Lórántné: Kémiai kísérletek. Móra Ferenc Könyvkiadó. Budapest, 1986.

Gore, Al: Mérlegen a Föld. Ökológia és az emberi lélek. Föld Napja Alapítvány. Budapest, 1993.

Horváth L.: Savas eső. Gondolat Kiadó. Budapest 1986.

McDaniel, C. N. – Gowdy J. M.: Az édenkert kiárusítása. Példázat a természet tönkretevéséről. Typotex Kiadó. Budapest. 2002.

Simonyi Károly: A fizika kultúrtörténete. Gondolat Könyvkiadó, Budapest. 1979.

Székely Mózes: A globális problémák és a környezet. Szociológiai Szemle. 2002/3. 116-134. o.

A Természet Világa és az Élet és Tudomány folyóiratok témához illeszkedő cikkei.

Különböző Internetes források, mint például:

http://www.kornyezetunk.hu/index.html

http://www.levego.hu/

http://www.korlanc.ngo.hu/


Vissza a lap tetejére


2005-ben írtuk...

2004-ben írtuk...


Vissza a lap tetejére