A Bugát Pál
XXIII. Országos Középiskolai Természetismereti Műveltségi Vetélkedő elődöntőjének

KÉMIAFELADATAI

K.1. Az alább felsorolt anyagok közül melyeknek, és milyen szerepe van az építészetben? Szóda, mészkő, kalcit, kvarc-homok, hamuzsír, gipsz, kékgálic, korund, márvány, aragonit, agyag, pirit, bitumen, barit, hematit.

(10 pont)

K.2. Egy ház külső falait 1 cm vastag vakolattal látják el. Mennyi mészkőből származik a felhasznált oltott mész, ha a habarcs tömegének egy harmadát képezi? (A habarcs sűrűsége 3000 kg/m3.) Mennyi fa fedezi a termikus bontás energiaszükségletét, ha az alábbi adatokat ismerjük:

Képződéshők: Qk(CaCO3) = -1300 kJ/mol, Qk(CaO) = -636 kJ/mol, Qk(CO2) = - 394 kJ/mol, a fa égéshője 16 000 kJ/kg.

A ház alapterülete 100 m2, magassága 3 m.

(10 pont)

K.3. A görögök még csak osztott terű templomokat építettek. A rómaiaknál tágult ki a belső tér, amikor megjelentek a kupolás épületek. Ezek közül a legnagyobb Hadrianus császár Pantheonja, ami 118–128 között épült. Mi köze a kémiának ehhez az építészeti fejlődéshez?

(10 pont)

K.4. A XIX. század végén Chicagoban megjelentek a "tizen" emeletes épületek. Ettől kezdve az elhordott hegyekből sokemeletes "barlangokat", felhőkarcolókat építettek. Milyen kémiai, technológiai felfedezések tették lehetővé az égbetörő épületek megjelenését?

(10 pont)


Vissza a lap tetejére