A Bugát Pál
XXIII. Országos Középiskolai Természetismereti Műveltségi Vetélkedő elődöntőjének

BIOLÓGIAFELADATAI

B.1. "Az eredmény soha nem látott méretű, évente ismétlődő népvándorlás lett. Az 1973 (!) nyarán végzett részletes felmérés szerint abban az esztendőben 60 millió ember utazott Európában délre, a tengerhez. A jelenlegi becslések szerint (1989 !) a látogatók évi összlétszáma ma már meghaladja a százmilliót. Oroszlánrészük a kurta, három hónapos nyári szezonban érkezik, és a partvonaltól néhány száz méteren belül telepszik le……A legtöbb nyaraló ideje javát a tengert szegélyező homoksávon tölti, ahol olyan sűrűn hevernek egymás mellet, mint a fókák a maguk nászterületén…" (Attenborough: Az első édenkert)

A szerző a turizmus dinamikus fejlődésére utalva így fejezi be a fenti idézetét: "A napimádat szenvedélye évről évre több embert vonz a Földközi tenger környékére……és gyökeresen átalakított olyan falvakat és partvidéket, amelyek a keresztes hadjáratok óta úgyszólván mit sem változtak…"

Fejtsétek ki főbb vázlatpontokba foglalva, hogy a természetes környezetben milyen gyökeres változásokkal jár egy területen a turizmus gyors fejlődése?

(10 pont)

B.2. Az ember egészségkárosító hatásai között külön csoportba foglaljuk össze az urbaniozációs ártalmakat.

Mutass be ezek közül néhányat, a kiváltó okot és az egészségkárosító következményt egyaránt!

(10 pont)

B.3. Városok ezrei épültek (és égtek le) az emberiség története során fából.

Milyen szövettani, szervezettani adottságok tették lehetővé a fa mint természetes építőanyag felhasználását az építészetben az emberiség kultúrtörténete során?

(10 pont)

B.4. Mit értünk akceleráción? Hogyan függ össze az ember utóbbi ötven–száz évben bekövetkezett életmód- és természetszemlélet-változásával?

(10 pont)


Vissza a lap tetejére