A Bugát Pál
XXIII. Országos Középiskolai Természetismereti Műveltségi Vetélkedő elődöntőjének

FIZIKAFELADATAI

F.1. A budapesti ELTE Fizikai Intézetének hétemeletes épületében gyorslift szállítja a diákokat és a tanárokat. A lift a földszintről 15 másodperc alatt ér fel az ötödik emeletre. Fizikus diákok vizsgálják a lift mozgását, ezért a liftbe magukkal visznek egy fürdőszoba-mérleget és egy stoppert. Péter rááll a mérlegre, ami "80 kilót" mutat, majd elindítják a liftet. A felfelé induló liftben a mérleg mintegy 2,5 másodpercig "85 kilót" jelez, majd a mutató visszaáll 80-ra. Megálláskor a mérleg (szintén 2,5 másodpercig), 75 "kilót" mutat.

(10 pont)

F. 2. A fűtésre használt kályhák, kazánok égéstermékeit kéményekbe vezetjük be. A távfűtés esetén a radiátorokban keringő meleg vizet központi kazánban állítják elő, ilyen távfűtő-mű kéményét mutatja a mellékelt fotó.

(10 pont)

F. 3. A mobiltelefon az utóbbi 10–15 évben mindennapi életünk elengedhetetlen eszközévé vált. Magyarországon a legújabb adatok szerint közel 3 millió készülék van üzemben.

(10 pont)

F.4. Honfoglaló őseink közül sokan éltek földbe ásott ún. "veremház"-ban. A veremház szerkezetét és az építés menetét a rajz mutatja.

A földbe ásott 70–80 cm mély négyszögletű "vermet" egyszerű nyeregtető fedi.

A tető két ferde lapja kb. derékszögben találkozik. A tetőt tartó gerinc-gerendát ágas fák tartják. A tető szerkezete is egyszerű: a gerinc-gerendára támaszkodó ferde husángokat hajlékony vesszővel fonták be, majd erre 30–40 cm vastag szalma, illetve nád került.

(10 pont)


Vissza a lap tetejére