Versenyek - 2004


KÖRNYEZETI NEVELÉS – TEHETSÉGGONDOZÁS

21 éves a Bugát Pál Országos Középiskolai Természetismereti Vetélkedő

            „A természettudományok tanárának nemcsak természettudományi ismereteket kell adnia, hanem azt is meg kell értetnie, mi a modern természettudomány jelentősége az emberiség történetében, Az ember sokféle kulccsal próbálta megnyitni a természetet, de a modern természettudomány az első, amely valóban nyit is.”

                                                                                              Németh László

            Az információáradat korszakában élünk. Az ismeretek bősége, amelyekhez az ember élete során jut, óriási mértékben nő. Napjainkra az iskola már nem tud egész életre elegendő ismeretet és szakértelmet nyújtani. Az oktatási intézmények legfontosabb feladata az, hogy a diákokat megtanítsa tanulni. Alapvető és általános elveket kell számukra megtanítani, fő hangsúlyt helyezve az ismeretek rendszerezésére, strukturálására. Lényeges szerepe van a mindennapi életben fontos ismeretek elsajátításának is, amelyek segítségével tudnak majd tájékozódni a természeti és a társadalmi környezetükben. Segíteni kell a diákokat abban is, hogy kreativitásuk megnyilvánulhasson, melyhez kiváló lehetőséget teremtenek a különböző tanulmányi, tehetséggondozó versenyek, vetélkedők.

            Az emberiség fontos kérdései, így a természettudományos jelenségek, eredmények sohasem külön fizikai, biológiai, kémiai stb. problémaként jelentkeznek, hanem az előbbi folyamatok egymásra hatásaként jönnek létre. Míg az iskolában nemegyszer mereven, egymástól elszigetelt tantárgyanként foglalkozunk ezekkel a kérdésekkel; a tehetséggondozó versenyek alapvető célkitűzése: a természettudományos tantárgyak tanulása során megszerzett ismeretek integrálása.

            A széleskörű természettudományos ismeretterjesztő tevékenységéről ismert budapesti TIT Stúdió 1984-ben új országos programot indított középiskolások részére. A Bugát Pál Országos Középiskolai Természetismereti Vetélkedő olyan érdeklődést váltott ki, hogy azóta minden évben megrendezésre került. A vetélkedő céljaira és szellemiségére nagy hatást gyakorolt a néhai Marx György akadémikus által – az 1970-es években – irányított „A természettudományok integrált oktatása” című akadémiai program és kísérlet; valamint az ebben résztvevő középiskolák részére Gyöngyösön szervezett a „Természet egysége” című új típusú diákverseny.

            A Bugát Vetélkedő kimunkálásában szakmai segítséget nyújtott Marx György akadémikus, Vida Gábor akadémikus, Gánti Tibor professzor, Sükösd Csaba fizikus, egyetemi oktató, néhai Kajtár Márton egyetemi oktató, néhai Kiss Lajos gyöngyösi középiskolai tanár. A vetélkedő szakmai zsűrijének tagjai – a kezdetektől – az ELTE oktatói. Az ezévi vetélkedő zsűrijének tagjai: dr. Juhász András egyetemi docens, Makádi Mariann főiskolai docens, dr. Munkácsy Katalin főiskolai docens, dr. Róka András főiskolai docens, dr. Szerényi Gábor középiskolai tanár, Vörösmarty Gimnázium (Érd). A középiskolai verseny társrendezői feladatai ellátására a TIT Stúdió felkérte az MTA programban is közreműködő két gyöngyösi intézményt: a tehetséggondozó tevékenységéről elismert Berze Nagy János Gimnáziumot és a Mátra Művelődési Központot; valamint a Természet Világa c. folyóirat szerkesztőségét.

            A Bugát Pál Országos Középiskolai Természetismereti Vetélkedő célja:

1)      a modern természettudományos világkép és az egységes természetszemlélet kialakítása,

2)      a komplex természettudományos gondolkodás megerősítése,

3)      a diák kutatótevékenység összehangolása az iskolai oktató-nevelő tevékenységgel,

4)      a környezettudatos szemléletformálás és magatartás kialakítása,

5)      szolgálja a tehetségkutatást és a tehetséggondozást, és nem utolsó sorban a kiemelkedő tudással rendelkező fiatalok elismerését.

A Bugát Verseny témakörei évente változnak. Az elmúlt 21 év során a megközelítésmódok is változtak. Az első években különböző tudományos problémák feltárása köré szerveződött a vetélkedő. Pl. „A kozmikus energia áramlása”; „Az anyag szerveződése”; „Kölcsönhatások, mint rendszerszervező erők”; „Egyensúly – stabilitás – instabilitás”; „Az evolúció” stb. Napjainkra előtérbe kerültek a köznapi embert is érintő témák (pl. „Elhagytuk a Földet”; „Életesélyek a XXI. században”; „A tudomány társadalmi hatása az emberiség történetében”; „Hétköznapok tudománya”; „Magyarok a természettudományos kutatás élvonalában” stb.)

            Az országos középiskolai vetélkedő elmúlt két évtizede alatt a diákrendezvénynek rangos hagyományai alakultak ki. Az évente több mint ezer diákot „megmozgató” vetélkedőnek sajátos hangulata van. A résztvevő közel 200 középiskolát 3-3 fős csapatok (iskolánként max. 5 csapat) képviselik az ország szinte minden megyéjéből. A versenyre való felkészülést segíti a versenyfelhívásban megadott irodalomjegyzék, valamint az Internet nyújtotta friss információk. A diákok kutatótevékenységük során számíthatnak felsőfokú oktatási intézmények, kutatóhelyek, könyvtárak, múzeumok, környezetvédelmi oktatóközpontok stb. támogatására is. A TIT Stúdió 2000-ben kiadványt jelentetett meg az országos természetismereti vetélkedő 17 évi tapasztalatait összegezve „Környezeti nevelés – tehetséggondozás” címmel. A kiadványból kaptak a résztvevő középiskolák, pedagógiai intézetek, tanárképző főiskolák, civil tanári egyesületek, önkormányzatok, főhatóságok.

Az Országos Középiskolai Természetismereti Vetélkedő három fordulós. Budapesten, a tavaszi szünetben megrendezésre kerülő országos elődöntőn három órás írásbeli feladatot oldanak meg a csapatok. Az elért pontszám alapján max. 20 csapat kerül a középdöntőbe és 10 csapat az országos döntőbe, melyek a Mátrában (Gyöngyös – Mátrafüred) 3 napos tábor keretében kerülnek megrendezésre. A vetélkedő csapatok érdeklődő nagyközönség jelenlétében a szakmai zsűri pontozása mellett adnak számot tudásukról (írásbeli és szóbeli fordulók, laboratóriumi gyakorlatok, számítástechnikai szimulációs feladatok és terepgyakorlat keretében). A döntőbe kerülő csapatok bemutatják a vetélkedő témaköréhez kapcsolódó, saját kísérleti tevékenységüket illusztráló ún. „hozománydolgozataikat” is. A zsűri véleménye alapján a legizgalmasabb kutatási beszámolókat a Természet Világa c. folyóirat minden évben megjelenteti. Az országos döntőre tudósok, kutatóműhelyek vezetői is meghívást kapnak, akik a vetélkedő témaköréhez kapcsolódva előadásokat tartanak. Az első három helyezett csapat tagjai értékes tárgyjutalmakat és szakkönyveket; az első tíz csapat tagjai és felkészítő tanáraik szakkönyvcsomagokat nyernek el. Az Élet és Tudomány, a Természetbúvár, a Természet Világa, az Oktatási Közlöny, valamint napilapok a vetélkedő felhívásszövegének és a verseny eredményeinek közlésével teszik ismertté a Bugát Pál Országos Középiskolai Természetismereti Vetélkedőt.

           A Bugát Pál Középiskolai Vetélkedő az Oktatási Minisztérium és a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium által elismert és támogatott országos diákverseny.

           Az Országos Középiskolai Vetélkedő szervezői céljuknak tekintik, hogy az elkövetkező években is megőrizzék az országos középiskolai diákverseny hagyományos, baráti szellemét; bátorítsák a tehetséges diákokat az önálló kutatási tevékenység végzésére; és széleskörű elismerést biztosítanak a felkészítő tanároknak.

Juhász Nagy Ágnes  dr. Radnóti Katalin
Igazgató tanszékvezető főiskolai tanár
TIT Stúdió Egyesület  ELTE TTK a zsűri elnöke
info@tit.hu  rad8012@helka.iif.hu

                                                    A Magyar Tudomány 2004/11. számában közölt cikk alapján.

Vissza a lap tetejére


 

BUGÁT PÁL

XXI. ORSZÁGOS KÖZÉPISKOLAI

TERMÉSZETISMERETI VETÉLKEDŐ

 
DÖNTŐ
 2004.
 
 

Immár  21. alkalommal került megrendezésre a Bugát Pál Országos Középiskolai Természetismereti Műveltségi Vetélkedő, amelyen minden évben sok száz középiskolai diák vesz részt képviselve az ország minden régiójának középiskoláit.  A vetélkedő ezévi témája: “A hétköznapok tudománya”.

Az idei országos elődöntőn 100 középiskolai csapat vett részt 300 diákkal. A legjobb eredményt elért 20 csapat jutott tovább az országos döntőbe, amelyet 2004. augusztus 23-25 között Gyöngyösön tartottunk 3 napos táborozás keretében. Ennek keretében a diákok írásbeli, szóbeli versenyfeladatokat oldottak meg, valamint laboratóriumi- , informatikai- és terepgyakorlaton vettek részt. Az idei rendezvényt egy- egy előadással megtisztelte dr. Inzelt György egyetemi tanár (ELTE TTK)és Prof. Dr. Tóth József rector emeritus (PTE TTK) is. 

A vetélkedő fő támogatói:
 Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium,
 Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma,
 Oktatási Minisztérium,
 Budapest Főváros XI. kerületi Önkormányzat.

EREDMÉNYEK

I. Bányai Júlia Gimnázium, Kecskemét
Csapattagok: Mészáros Eleonóra, Sikó Lóránt, Végh Ádám
Felkészítő tanárok: dr.Kiss Árpádné, Borsos Katalin,Borsos Ferenc,
Reiterné Makra Zsuzsa, dr.Kiss Árpádné, Bakk János

 

II. Németh László Gimnázium, Budapest
Csapattagok: Fehér György, Szenti Zsaklin, Türei Dénes
Felkészítő tanár: Kovács Október

 

III. Nagy Lajos Gimnázium, Szombathely
Csapattagok: Tóth Szilvia, Barki Bálint, Németh János
Felkészítő tanár: Márkus Teréz

 

IV. III. Béla Gimnázium, Baja
Csapattagok: Barna Dóra, Tóth Balázs, Horváth Ildikó
Felkészítő tanárok: Mezeiné dr.Kopasz Mária, Virágné Wermer Mária,
dr.Szkladányi András, Polgár László, Schleicherné Kertész F.Bernadett

 

V. Pápai Református Kollégium Gimnáziuma, Pápa
Csapattagok: Sándor Ágnes, Antal Ádám, Nyulasi Bálint
Felkészítő tanár: Somosiné Németh Alíz, Somosi István, dr. Schweighoffer Ernőné

 

VI. Bányai Júlia Gimnázium, Kecskemét
Csapattagok: Iványi Tünde, Szabó Elza, Zsuga Sándor
Felkészítő tanárok: dr.Kiss Árpádn
é, Borsos Katalin, Borsos Ferenc, Reiterné Makra Zsuzsa, dr.Kiss Árpádné, Bakk János

 

VII. Tóth Árpád Gimnázium, Debrecen
Csapattagok: Szalóki Gábor, Vígh Róbert, Simon Andrea
Felkészítő tanárok: dr.Budainé dr.Kálóczy Ildikó, Pócsiné Erdei Irén,
Kovács Miklós, Baló Péter

 

VIII. Tóth Árpád Gimnázium, Debrecen
Csapattagok: Kiss Lilla, Cseke Renáta, Hete Zoltán
Felkészítő tanárok: dr.Budainé dr.Kálóczy Ildikó

 

IX. Bibó István Gimnázium, Kiskunhalas
Csapattagok: Sőrés Péter, Oláh Károly, Flaisz Dóra
Felkészítő tanárok Varga-Sabjánné Szabó Sarolta, Kállayné Vankó Erika,
Modok Balázsné, Kádár Anett

 

X. Szent István Gimnázium,Budapest

Csapattagok: Nyíri Kinga, Ignácz Péter, Szabó Máté
Felkészítő tanár: Zelinka Tamásné

 

X. Szinyei Merse Pál Gimnázium, Budapest
Csapattagok: Haulik Beatrix, Gyöngyösi Balázs, Laza György
Felkészítő tanárok: Zolnai Ildikó, Puskás Árpádné, Kopper Bence, Tóth Piroska, Varga Márta, Erdősi Györgyné

 

XII. Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium, Szeged
Csapattagok: Sulyok Katalin, Koreck Péter, Lencsés Gyula
Felkészítő tanárok: Bán Sándor, G
ál Béla, Prókai Szilveszter, Hancsák Károly, dr.Mező Tamás, Dudás Zoltánné

 

XIII. Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium, Szeged
Csapattagok: Fábián Gábor, Csizmadia Tamás, Tóth Róbert
Felkészítő tanárok: Bán Sándor, Gál Béla, Prókai Szilveszter, Hancsák Károly, dr.Mező Tamás, Dudás Zoltánné

 

XIV. Berze Nagy János Gimnázium, Gyöngyös
Csapattagok:Barta Gergő, Dóra Szabolcs, Kovács István
Felkészítő tanárok: Molnárné Borbás Katalin, Farkas Béláné, Illésné Törő Melinda, Illés Sándor, Kiss Miklós

 

XV. Kossuth Lajos Gyakorló Gimnázium, Debrecen
Csapattagok: Karancsi János, Kovács Krisztina, Nagy István
Felkészítő tanár: Dudics Pál

 

XVI. III. Béla Gimnázium, Baja
Csapattagok: Kiss Eszter Réka, Balotai Zoltán, Hatházi Andrea
Felkészítő tanárok: Mezeiné dr.Kopasz Mária, Virágné Wermer Mária,
dr.Szkladányi András, Polgár László, Schleicherné Kertész F.Bernadett

Vissza a lap tetejére


 

TÁJÉKOZTATÁS A

Technikai és Tudományos Diákalkotók IX. Országos Kiállítás és Verseny továbbjutóiról

A Technikai és Tudományos Diákalkotók IX. Országos Kiállításán és Versenyén (Időpont: 2004. június 19. Helyszín: TIT Stúdió Egyesület 1113 Bp., Zsombolyai u. 6.)  a következő diákok  jutottak tovább a drezdai nemzetközi versenyre:

Vissza a lap tetejére


BUGÁT PÁL

XXI. ORSZÁGOS KÖZÉPISKOLAI

TERMÉSZETISMERETI VETÉLKEDŐ

országos elődöntő

101 csapat nevezett, ebből 90 vett részt és az alábbi 20 legjobb csapat jutott tovább az országos döntőbe.

 

I. Batthyány Kázmér Gimnázium és Kollégium, Szigetszentmiklós

Csapattagok: Bartha István, Ilecskó Tamás, Papp Gergely

Felkészítő tanárok: Gémesi Irén, Scheuer Zsuzsanna

 

II. Bányai Júlia Gimnázium,Kecskemét

Csapattagok: Borda Bence, Honti Anikó, Bélley Rita

Felkészítő tanárok: dr.Kiss Árpádné, Borsos Katalin, Borsos Ferenc, Reiterné Makra Zsuzsa, dr.Kiss Árpádné, Bakk János

 

III. Tóth Árpád Gimnázium, Debrecen

Csapattagok: Szalóki Gábor, Vígh Róbert

Felkészítő tanárok: dr.Budainé dr.Kálóczy Ildikó, Pócsiné Erdei Irén, Kovács Miklós, Baló Péter

 

IV. Tóth Árpád Gimnázium, Debrecen

Csapattagok: Kiss Lilla, Nagy Edit, Hete Zoltán

Felkészítő tanárok: dr.Budainé dr.Kálóczy Ildikó, Pócsiné Erdei Irén, Kovács Miklós, Baló Péter

 

IV. III. Béla Gimnázium, Baja

Csapattagok: Barna Dóra, Tóth Balázs, Horváth Ildikó

Felkészítő tanárok: Mezeiné dr.Kopasz Mária, Virágné Wermer Mária, dr.Szkladányi András, Polgár László, Schleicherné Kertész F.Bernadett

 

V. Nagy Lajos Gimnázium, Szombathely

Csapattagok: Tóth Szilvia, Barki Bálint, Németh János

Felkészítő tanár: Márkus Teréz

 

VI. Bibó István Gimnázium, Kiskunhalas

Csapattagok: Sőrés Péter, Oláh Károly, Flaisz Dóra

Felkészítő tanárok Varga-Sabjánné Szabó Sarolta, Kállayné Vankó Erika, Modok Balázsné, Kádár Anett

 

VI. Kossuth Lajos Gyakorló Gimnázium, Debrecen

Csapattagok: Karancsi János, Kovács Krisztina, Nagy István

Felkészítő tanár: Dudics Pál

 

VII. Bányai Júlia Gimnázium, Kecskemét

Csapattagok: Iványi Tünde, Szabó Elza, Zsuga Sándor

Felkészítő tanárok: dr.Kiss Árpádné, Borsos Katalin, Borsos Ferenc, Reiterné Makra Zsuzsa, dr. Kiss Árpádné, Bakk János

VIII. Radnóti Miklós Kisérleti Gimnázium, Szeged

Csapattagok: Arany László, Koreck Péter, Lencsés Gyula

Felkészítő tanárok: Bán Sándor, Gál Béla, Prókai Szilveszter, Hancsák Károly, dr. Mező Tamás, Dudás Zoltánné

 

IX. Pápai Református Kollégium Gimnáziuma, Pápa

Csapattagok: Sándor Ágnes, Ifjú Péter, Décsei Orsolya

Felkészítő tanár: Somosiné Németh Alíz

 

IX. Szent István Gimnázium,Budapest

Csapattagok: Nyíri Kinga, Ignácz Péter, Szabó Máté

Felkészítő tanár: Zelinka Tamásné

 

X. Herman Ottó Gimnázium, Miskolc

Csapattagok: Csabalik Richárd, Daróczi László, Sztopák Sz.Zsolt

Felkészítő tanár: Farkas István

 

X. Berze Nagy János Gimnázium, Gyöngyös

Csapattagok:Barta Gergő, Dóra Szabolcs, Kovács István

Felkészítő tanárok: Molnárné Borbás Katalin, Farkas Béláné, Illésné Törő Melinda, Illés Sándor, Kiss Miklós

 

XI. Németh László Gimnázium, Budapest

Csapattagok: Fehér György, Szenti Zsaklin, Türei Dénes

Felkészítő tanár: Kovács Október

 

XI. Bányai Júlia Gimnázium,Kecskemét

Csapattagok: Barcza Dóra, Sikó Lóránt, Végh Ádám

Felkészítő tanárok: dr.Kiss Árpádné, Borsos Katalin, Borsos Ferenc, Reiterné Makra Zsuzsa, dr.Kiss Árpádné, Bakk János

 

XII. Radnóti Miklós Kisérleti Gimnázium, Szeged

Csapattagok: Fábián Gábor, Györgyey Tamás, Ráksi Ferenc

Felkészítő tanárok: Bán Sándor, Gál Béla, Prókai Szilveszter, Hancsák Károly, dr.Mező Tamás, Dudás Zoltánné

 

XII. Szinyei Merse Pál Gimnázium, Budapest

Csapattagok: Hanlik Bea, Gyöngyösi Balázs, Laza György

Felkészítő tanárok: Zolnai Ildikó, Puskás Árpádné, Kopper Bence, Tóth Piroska, Varga Márta, Erdősi Györgyné

 

XIII. III. Béla Gimnázium, Baja

Csapattagok: Kiss Eszter Réka, Balotai Zoltán, Hatházi Andrea

Felkészítő tanárok: Mezeiné dr.Kopasz Mária, Virágné Wermer Mária, dr.Szkladányi András, Polgár László, Schleicherné Kertész F.Bernadett

 

XIII. Balassi Bálint Gimnázium, Budapest

Csapattagok: Csohány Rózsa, Mózes Teréz, Klinghammer Zoltán

Felkészítő tanárok: Szilva Jánosné, Molnár Ágnes

 

 Budapest, 2004. május 25.

Winkler Ibolya
versenytitkár

Vissza a lap tetejére


A Bugát Pál XXI. Országos Középiskolai Természetismereti Vetélkedő országos elődöntője

2004. április 8-án

10-14 óra között lesz, amelyen 101 csapat vesz részt.

Helyszín: TIT Stúdió Egyesület, Budapest XI., Zsombolyai utca 6.

Vissza a lap tetejére


Pályázati felhívás a
Bugát Pál XXI. Országos Középiskolai Természetismereti vetélkedőre

a 2003/2004-es tanévben

A TIT Stúdió Egyesület, a gyöngyösi Berze Nagy János Gimnázium, a Mátra Művelődési Központ és a Természet Világa szerkesztősége  21. alkalommal hirdeti meg 

a Bugát Pál Országos Középiskolai Természetismereti Vetélkedőt.

A vetélkedő témaköre: 

Hétköznapok tudománya

Tudomány a konyhában?

 A természettudományos kutatással foglalkozók számára a modern konyha olyan, mint egy sajátos laboratórium. Az itt alkalmazott eszközök, berendezések, egyszerűbb vagy bonyolultabb munkafolyamatok – beleértve nagyanyáink ötletes praktikáit és a „high-tech-konyha” technikáját is- fizikai kérdéseket vetnek fel, és fizikai magyarázatokat igényelnek. Például: 

És folytathatnánk a kérdések sorát szinte a végtelenségig. Azt várjuk a versenyzőktől, hogy tekintsétek át a középiskolában tanult fizikai, kémiai, biológiai és földrajzi ismereteiteket az élelmiszerek, a tápanyagok, az illatok, az ízek, az aromák, a diéta és az egészséges táplálkozás vonatkozásában. De gondolatban lépjetek is ki a konyhából és gondolkodjatok el a következő kérdéseken is:

Járjatok nyitott szemmel a konyhában és vegyetek észre minél több érdekes jelenséget, vessetek fel minél több izgalmas kérdést, és lehetőleg igyekezzetek megmagyarázni, illetve megválaszolni azokat!

 A jelentkezés formája:

Várjuk  mindazon középiskolás fiatalok jelentkezését, akik a biológia, fizika, kémia, földrajzterületén komplex természettudományos ismeretekkel rendelkeznek, továbbá járatosak az informatika területén. A versenyen a középiskolák 9-12. osztályos tanulóiból (14-18 éves korosztály) álló 3 fős csapatok vehetnek részt, melyek vegyes évfolyamúak is lehetnek. Iskolánként max. 5 csapat nevezhet.

A versenyben való részvétel feltétele iskolánként egy db Természet Világa c. folyóirat 2004-re szóló egyéves előfizetését igazoló csekk bemutatása a nevezéssel együtt. 

A verseny kétfordulós. 

I. forduló. Az országos elődöntőre 2004. tavaszi szünetében (április 8-13 között) kerül sor Budapesten. Ezen a fordulón a résztvevők team-munkában írásbeli feladatokat oldanak meg. Az elődöntő eredményéről minden csapat értesítést kap 2004. május végéig.

II. forduló. Az országos középdöntőbe jutó csapatok 2004. augusztus második felében találkoznak Gyöngyösön. Itt kerül sor az országos döntőre is. A középdöntő írásbeli és gyakorlati, a döntő szóbeli fordulóból áll. A pontos időpontról és a programról a szervezők értesítik az érdekelteket.

A vetélkedőn integrált felkészülést várunk, a középiskolai ismeretanyag és az ajánlott irodalom alkotó használatával. 

A középdöntőbe jutó csapatoktól - külön elbírálandó feladatként - kb. 3 gépelt oldalnyi, önálló tudományos, ill. tudománytörténeti munkát kérünk. A dolgozatok tárgya szabadon választható, de a megadott témához kell hogy kapcsolódjék. 

A Bugát Pál Természetismereti Vetélkedő megjelenik az interneten a TIT Stúdió Egyesület honlapján, valamint a gyöngyösi Berze Nagy János Gimnázium és Szakiskola honlapján, http://www.berze-nagy.sulinet.hu címen. 

Jelentkezési határidő: 2004. február 15.

Cím: TIT Stúdió Egyesület, 1113 Budapest, Zsombolyai u.6. 

a vetélkedőről további felvilágosítást ad: Winkler Ibolya versenytitkár

Tel: (1)385-0514, (1)4669-019, fax: (1)385-0414
Internet: www.tit.hu
e-mail: info@tit.hu

Juhász Nagy Ágnes
igazgató 
TIT Stúdió Egyesület
Dr.Radnóti Katalintan
székvezető főiskolai tanár
a zsűri elnöke

Ajánlott irodalom:

A felsorolt könyveken és tankönyveken túl érdemes átnézni a régebbi kiadású vagy más kiadók gondozásában megjelent középiskolai biológia, földrajz, fizika és kémia tankönyveket, földrajzi atlaszokat. De célszerű kritikusan figyelni a különböző tömegtájékoztatási eszközökben megjelenő reklámokat, ismeretterjesztő filmeket, írásokat is.

Fazekas György – Szerényi Gábor: Biológia I.-II. Scolar Kiadó. Budapest. 2002.

This, Hervé: Az atomoktól a sajttortáig avagy fizika és kémia konyhaszerető gyerekeknek. Typotex – SHL Hungary. Budapest. 2000.

Kerényi Attila: Környezettan. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest. 2003.

Makádi Mariann - Taraczközi Attila: A Föld, amelyen élünk. Társadalomföldrajz. 10. évfolyam Mozaik Kiadó, Szeged, 2000.

Probáld Ferenc: Regionális földrajz. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest.

Rózsahegyi Márta – Wajand Judit: Kémia itt, kémia ott, kémia mindenhol. Nemzeti Tankönyvkiadó, ELTE Eötvös Kiadó. Budapest. 1995.

Walker, Jearl: Még élvezetesebb főzni a nem kézenfekvő fizikai elveket alkalmazó eszközökkel, Tudomány. (a Scientific American" magyar kiadása) 1985/1. 97-99 old. 

A vetélkedő fő támogatói:

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium

Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma

Oktatási Minisztérium

Vissza a lap tetejére


A Bugát Pál XX. Országos Középiskolai Természetismereti Vetélkedő döntőjének eredménye

Lezajlott a jubileiumi Bugát Pál XX. Országos Középiskolai Természetismereti Vetélkedő döntője. A verseny témája: A FÖLD volt. Az elődöntőn 150 csapat vett részt. A döntőn a meghívott 20 legjobb csapat derekasan helytállt mind az írásbeli, mind a szóbeli versenyfeladatok megoldásában. Jó eredményt értek el a versenyzők a laboratóriumi, az informatikai és a terepgyakorlatokon is. A lakóhelyekről készült érdekes "hozománydolgozatok önálló méréseket és elemzéseket tartalmaztak. A jubileumi rendezvényt egy-egy előadással megtisztelte Almár Iván és Beck Mihály professzor úr, valamint dr. Kárász Imre egyetemi tanár.
 
Helyezések:
 
I. Batthyány Kázmér Gimnázium és Kollégium, Szigetszentmiklós (Bartha István, Ilecskó Tamás, Papp Gergely)
II. Berze Nagy János Gimnázium,  Gyöngyös (Kovács István, Vajna Balázs, Vancsó Ildikó)
III. Bányai Júlia Gimnázium, Kecskemét (Tölgyesi Csaba, Vörös Gábor, Kothencz Ágnes)
IV. református Gimnázium, Pápa (Nyulasi Bálint, Antal Ádám, Sándor Nóra)
V. Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium, Szeged (Tátrai Dávid, Szirbik Gábor, Várnai Zsuzsanna)
VI. Türr István Gimnázium, Pápa (Katzer Éva, Baráth Géza, Vecsei László)  
VII. Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Gimnázium, Budapest (Nikowitz Krisztina, Valkó Orsolya)
VIII. Arany János Református Gimnázium, Nagykőrös (Czakó Péter, Rovó Petra, Rovó Zita)
IX. Bányai Júlia Gimnázium, Kecskemét (Horti Anikó, Borda Bence, Bélley Rita)
X. Tóth Árpád Gimnázium, Debrecen (Cseke Renáta, Hete Zoltán, Kiss Lilla)
XI. Herman Ottó Gimnázium, Miskolc (Csabalik Richárd, Sztupák Szilárd, Daróczy László)
XII. III. Béla Gimnázium, Baja (Barna Dóra, Horváth Ildikó, Ádám Dénes)
XIII. Református Gimnázium, Pápa ( Ifjú Péter, Tóth Gergely, Sándor Ágnes)
XIV. Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium, Szombathely (Pothárn Orsolya, Sömenek Péter, Talabér Péter)
XIV. Kazinczy Ferenc Gimnázium, Győr ( Németh Szilárd, Szűcs Eszter, Schunder Teodor)
XVI. Balassi Bálint Gimnázium, Budapest ( Agócs Emil, Rédei Richárd, Gyimesi Boróka)
XVII. III. Béla Gimnázium, Baja ( Pintér Mónika, Juhász László, Égi Eszter)
XVII. Bányai Júlia Gimnázium, Kecskemét ( Sikó Lóránt, Végh Ádám, Lukácsi Edit)
XIX. III. Béla Gimnázium, Baja (Kohári Mária, Majláth Zsófia)   
 
Köszönjük a felkészítő tanárok lelkiismeretes munkáját!


Vissza a lap tetejére