Kiállítások – 2010

A tudománybarát körök várják az érdeklődőket nemcsak a kiállításokon, hanem heti klubnapjaikon is.

Lezajlott a XXIII. Ásványkiállítás és –vásár

Eszesné Kuhn Gizella írása...

Vissza a lap tetejére

XXIII. Ásványkiállítás és -vásár

a TIT Stúdió Egyesület Ásványbarát Köre

2010. december 12-én

várja az ásványok és kőzetek csodálatos világa iránt érdeklődőket.

A kiállítás az Ásványbarát Kör tagjainak gyűjteményeiből ad ízelítőt.

A vásár színterén börze és vásárlási lehetőség várja a látogatókat (ősmaradványok, kőzetek, ásványokból készített dísztárgyak).

Helyszín:

TIT Stúdió Egyesület

Budapest XI., Zsombolyai u. 6.

Nyitva tartás:

9–17 óráig

Jegyárak:

Felnőtt 500 Ft

Nyugdíjas, diák 400 Ft

Csoportjegy (8 főtől), vendégjegy 200 Ft

60+ klubkártyával rendelkezőknek 200 Ft

Információ:

1/466-9019, 1/385-0514

info@tit.hu

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!


Vissza a lap tetejére

A FÖLD NAPJA - ÚJBUDÁN

2010. április 22.

1970. április 22-én Denis Hayes amerikai egyetemi hallgató – ma már elismert alternatív energiaforrás szakértő – mozgalmat indított a Föld védelmére. A Föld Napja elnevezésű rendezvény célja, hogy különböző akciókkal hívják fel a Föld lakóinak figyelmét a globális környezetvédelem fontosságára: a romló környezeti állapotokra; a víz, a talaj és a levegő védelmére. Már a program indulásakor 25 millió amerikai állt Hayes mellé, ma pedig szinte az egész Földre kiterjed mozgalma.

Magyarországon 1990 óta; Újbudán – a fővárosi kerületek közül elsőként – 1994 óta rendezik meg a Föld Napját. A XI. kerület Újbuda Önkormányzata, az Újbudai Pedagógiai Intézet és a TIT Stúdió Egyesület a kerület általános iskolái részvételével egész napos Föld napi rendezvényt szervez április 22-én, melyre nemcsak a kerület diákjait, tanárait, de a szülőket, családokat, érdeklődőket is hívják. A Feneketlen-tó mellett reggel negyed 9-kor Molnár Gyula a kerület polgármestere és Gyurcsó Gyuláné az Újbudai Pedagógiai Intézet igazgatója köszönti a Föld napi résztvevőket. Majd az Újbudai Grosics Gyula Általános Iskola tanárai és diákjai közreműködésével reggeli tornával köszöntik a résztvevők a Föld Napját. A tornát követően három helyszínen folytatódnak a programok. A Gellérthegyen tájfutó verseny lesz ~ több száz diák részvételével. A Feneketlen-tó mellett – többek között – madárgyűrűzésen, vízvizsgálaton, íjászaton, energiakalandon vehetnek részt a kerület diákjai; találkozhatnak a magyar háziállatfajtákkal és lovagolhatnak. A TIT Stúdióban 16 programra várják az érdeklődő diákokat, felnőtteket egyaránt. Megismerhetik az ökológiai lábnyomot, a madarak, az ásványok, a gombák rejtelmes világát; kézműves foglalkozásokon, virágkötészeten, természetismereti társasjátékban vehetnek részt. Az érdeklődők megismerkedhetnek a fűben-fában rejlő orvosságokkal, a komposztálás hasznosságával, a házi kis kedvencek közül a helyes kutyatartás jelentőségével.

A TIT Stúdióban két kiállítás nyílik a Föld napja alkalmából. A kerületi óvodai korosztály részére szervezett rajzpályázat díjnyertes alkotásait; az általános iskolai korosztály részére meghirdetett „Az év madara” és „Az év fája” rajzverseny díjazott képeit tekinthetik meg az érdeklődők.

Az újbudai Föld Napja ünnepség résztvevőit Juhász Nagy Ágnes a TIT Stúdió Egyesület igazgatója köszönti a TIT Stúdióban, majd Karátson Dávid vukanológus, egyetemi docens tart előadást. A rendezvényen kerülnek átadásra a Föld napi programhoz kapcsolódva meghirdetett kerületi diákversenyek díjai, melyeket Molnár Gyula polgármester és Újbuda alpolgármesterei adják át.

Várunk, várjuk a Föld Napjára!


Vissza a lap tetejére

XV. Országos Tudományos és Technikai Diákalkotó Kiállítás – 2010

A TIT Kossuth Klub Egyesület, a TIT Stúdió Egyesület és az Uránia Ismeretterjesztő Alapítvány pályázatot hirdet 10–18 éves diákok számára tetszőleges természettudományi és műszaki tematikájú, tárgyú, jellegű diákalkotások megvalósítására.

I. A pályaművekkel szemben támasztott követelmények

  1. A kidolgozott pályaművek tükrözzenek (a pályázó életkorától elvárható) elmélyült, tudományosan megalapozott érdeklődést, komoly kutatómunkát és/vagy innovatív műszaki készségeket. Éljen a pályázó valamely tudományos eljárással (jelenségvizsgálat, kísérletezés, következtetések levezetése, szintetizálás) és/vagy ötletes technikai megoldásokkal.
  2. Elengedhetetlen, hogy a pályamű érthető, hatékony módon bemutatható, demonstrálható legyen. Egyaránt lehet pályázni elméleti pályaművekkel (pl. poszter, számítógépes program) és gyakorlati természetű munkákkal: modelltárgy (műszaki vívmányok, hajók, repülők...), kreatív eszköz, terepasztal, makett stb.

II. Pályázhatnak egyének vagy néhány fős alkotó kollektívák

A pályázatra jelentkezni az elkészítendő pályamű rövid (1–3 oldalas) szinopszisának (vázlatos ismertetésének) benyújtásával lehet 2010. február 28-ig. A jelentkezések elfogadásáról 2010. március 25-ig minden jelentkezőnek értesítést küldünk.

A jelentkezés elfogadásának visszaigazolása esetén a pályázó részvételi szándékának megerősítési határideje 2010. április 15. A kézhez kapott adatlapon ezzel egy időben kérjük megjelölni az alkotás bemutatásához szükséges helyigényt (max. 2,5 m2).

A kész pályaművek nyilvános bemutatására és zsűrizésére 2010. május 28–29-én (péntek és szombat) kerül sor a TIT Stúdióban (Budapest XI., Zsombolyai u. 6.)

A zsűriben neves természettudósok vesznek részt.

Nevezési díj: 1000 Ft, amelyet a pályázat visszaigazolásakor elküldött csekken kell befizetni 2010. április 15-ig. A befizetési csekk másolatát a kiállítás helyszínén kérjük bemutatni. A határontúli pályázóktól nevezési díjat nem kérünk.

A kiállításon való részvétellel kapcsolatban felmerülő utazási és szállásköltséget a pályázók viselik. Igény esetén a vidéki és a határontúli diákok, felkészítő tanárok részére mérsékelt árú szálláslehetőséget biztosítunk.

III. A pályázat díjai

Az elfogadott pályaművek számától és színvonalától függően:

  1. A legjobb 2–4 pályamű alkotója (alkotói kollektíva esetén pályaművenként 1 fő) részvételi lehetőséget kap a Nemzetközi Tudományos és Technikai Szabadidő Mozgalom (MILSET) által Moszkvában 2010. július 4–10. között megrendezésre kerülő Európai Tudományos- és Technikai Diákalkotó Kiállításon (ESE 2010).
  2. További 3 pályamű egy-egy alkotója részt vehet a TIT Kossuth Klub Egyesület szervezésében európai természettudományos-technikai központok, múzeumok, nemzeti parkok, történelmi emlékhelyek megtekintésére indított 2010. évi nyári–őszi tanulmányi kirándulások valamelyikén (Erdély, Párizs, Firenze–Róma, Monaco–Marseille, Brüsszel–London stb.).
  3. 2–3 sikeres diákalkotót meghívunk a TIT Kossuth Klub Egyesület nyári (június–augusztus között megrendezésre kerülő) magyarországi tehetséggondozó szaktáborába.
  4. A legsikeresebb pályaművek diákalkotóinak felkészítésében kiemelkedő szakmai és szervező munkát vállaló, 1 fő pedagógust meghívunk 5–9 napos nyári–őszi, európai, szakmai-módszertani tanulmányútjaink egyikére.

A pályázattal kapcsolatban felvilágosítást adunk a +36-1/338-4054-es telefonon vagy e-mailben (gellert(kukac)mail.kossuth-klub.hu).

A jelentkezéseket a következő postacímre kérjük:

XV. OTTDK
TIT Kossuth Klub Egyesület,
1088 Budapest VIII., Múzeum u. 7.

A XV. OTTDK támogatója

A pályázatot támogatja a Nemzeti Civil Alapprogram (NCA) és a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) Mecenatura Programja.


Vissza a lap tetejére