Kiállítások – 2006

A tudománybarát körök várják az érdeklődőket nemcsak a kiállításokon, hanem heti klubnapjaikon is.

XIX. Magyar Ásványbarát Találkozó

2006. december 3-án (vasárnap)

A TIT Stúdió Egyesület Ásványbarát Körének szervezésében:

Ásványok, kőzetek, ősmaradványok, természetes anyagból készített dísztárgyak kiállítása és vására, melyhez természetfilm-vetítés, mikroszkópos ásványmeghatározás és tombolasorsolás kapcsolódik kísérőprogramként.

Nyitva tartás: 9–17 óráig

Helyszín: Budapest XI., Zsombolyai u. 6.


Vissza a lap tetejére

Kulturális örökség napok a TIT Stúdió Egyesületben!

2006. szeptember 16.

A gondolat – minden épület érdekes lehet kívülről-belülről, hogy jó bekukucskálni a rejtett terekbe, a falak pedig régmúlt időkről mesélhetnek, ezért meg kell nyitni az épületek kapuit egy hétvégére – Franciaországból ered, a mozgalom azonban gyorsan sikeres lett Európa-szerte.

Magyarországon is több mint 10 éves hagyományokkal rendelkezik immár az épületlátogató hétvége, mely a Lechner Alapítvány kezdeményezésre indult útjára ás a Kulturális Örökség Hivatal karolta fel.

Ebben az évben központi téma A fél(t)múlt építészete (1945-1959), de minden más korszak is megjelenik a látnivalók sorában.

A rendezvény célja, hogy a lakosság útra keljen és eljusson olyan helyekre, melyeken nem járt, nem járhatott.

A 36 éve a XI. kerületben működő TIT Stúdió Egyesület, Újbuda kulturális életének közismert szervezete idén csatlakozik a Kulturális Örökség Napok országos rendezvénysorozathoz, melynek keretében megnyitjuk az épület kapuit az érdeklődők előtt szeptember 16-án. Bemutatkozó programjainkkal szeretnénk még közelebb kerülni elsősorban a kerület lakosságához. Látogatóink megismerkedhetnek az épület múltjával (a II. világháború előtt utoljára épült budapesti zsinagóga) és jelenével (ahol a "Csodák Palotája" megszületett). Az Öveges Emlékteremben tárlatvezetést tartunk, videofilmekről ismerhetjük meg az Öveges József által bemutatott híres kísérleteket.

Nyitva tartás: 10–18 óráig

Helyszín: Bp. XI., Zsombolyai u. 6.

Telefon: 1/466-9019, 1/385-0514


Vissza a lap tetejére

TIT Stúdió Egyesület sátor a Tóparty Újbuda Partyn!

(2006. szeptember 2–3.)

Sátrunk programja:

Bemutatkozik a TIT Stúdió Egyesület: plakát-, fotó és kiadványkiállítás.

Megmozdul a sátor... – klubélet az egyesületben: gyűjtemények, élő állat-, és növénybemutatók mindkét nap 10.30 órától és 14.30 órától. Résztvevők: Ásvány, Csincsilla, Hajózástörténeti és Törpenyúl Klub.

Beharangozó... – őszi rendezvényeink ismertetői, szóróanyagai.

Nyitva tartás: 10–18 óráig

Helyszín: Feneketlen-tó


Vissza a lap tetejére

Beszámoló a Nemzetközi Tudományos és Technikai Diákalkotók Nemzetközi Versenyének Magyarországi Döntőjéről

Idén 11. alkalommal került megrendezésre 2006. június 17-én a franciaországi székhelyű Nemzetközi Tudományos és Technikai Diákalkotók Versenyének Magyarországi Döntője a TIT Stúdió Egyesület és a Budapesti Ismeretterjesztő Társulat rendezésében a TIT Stúdió székházában ( (Bp. XI., Zsombolyai u. 6.). A versenyre nemcsak magyar, hanem külföldi vendégdiákok is neveztek, bemutatva találmányaikat a zsűri és az érdeklődő látogatók számára. A zsűri elnöke Beck Mihály akadémikus volt.

A hazai döntő első három helyezettje:

I. Ladik Szabolcs, Szilágyi Miklós (Bánki Donát Műszaki Középiskola, Nyíregyháza) – Téma: Marsjáró,

II. Kiss Anikó, Döbrentei Gábor (Fazekas Mihály Gimnázium, Budapest) – Téma: A sokarcú szilícium,

III. Pákó Judit (ELTE Radnóti Miklós Gimnázium, Budapest) – Téma: Kenjem? Ne kenjem? Allergének kimutatása kozmetikumokban

az Európai Tudományos és Technikai Diákalkotó Kiállításon képviseli találmányaival és kutatásaival hazánkat a spanyolországi Tarragonában 2006. július 16-23. között.

A magyarországi döntő további résztvevői között értékes jutalmakat – külföldi kirándulásokat, szabadegyetemi bérleteket, tárgyjutalmakat – osztottak ki a szervezők, elismerve és további tudományos kutatómunkára ösztönözve az általános- és középiskolai diákokat. A rendezvényről riportfilmet készített a Duna Televízió.


Vissza a lap tetejére

Nemzetközi Tudományos és Technikai Diákalkotók Nemzetközi Versenyének Magyarországi Döntője

11. alkalommal kerül megrendezésre 2006. június 17-én a franciaországi székhelyű Nemzetközi Tudományos és Technikai Diákalkotók Nemzetközi Versenyének Magyarországi Döntője a TIT Stúdió Egyesület és a Budapesti Ismeretterjesztő Társulat rendezésében. A versenyhez kiállítás is kapcsolódik, melyen nemcsak a magyar, hanem külföldi vendégdiákok is bemutatják találmányaikat. A hazai döntő első három helyezettje az Európai Tudományos és Technikai Diákalkotó Kiállításon képviseli majd hazánkat a spanyolországi Tarragonában 2006. július 16-23. között.


Vissza a lap tetejére

MADARAK ÉS FÁK NAPJA

Program

2006. május 10.

„A természetben a maga helyén minden egyenértékű, egyenjogú, legyen az akár a legparányibb légy dongása, akár a Vezúv kitörése. E hatalom birtokában nincs sem megvetni, sem letaposnivaló, s ez nagyon is érdekünk”. Herman Ottó (1900.)

Programajánlatunk: 12.00-14.00 óra között

Ünnepeljük együtt a Madarak és Fák Napját a TIT STÚDIÓ EGYESÜLETBEN!

A program célja, hogy a diákok minél több jeles napot megismerjenek, hagyománnyá váljon számukra a megünneplése. Gondolkozzanak el azon, hogy mennyi mindent kapnak az emberek tőlük "ajándékba". Gondoljanak arra, hogy a madaraknak és a fáknak szükségük van az emberi odafigyelésre és védelemre.

Várjuk szeretettel az iskolákat és az óvodákat!

Kérem, jelezzék felénk (e-mail: info@tit.hu, telefon: 1/466-9019, fax: 1/385-0414), hogy ellátogatnak-e hozzánk e zöld ünnepen, amely itt Magyarországon született egy évszázada.

Programfelelős: Tóth Gabriella


Vissza a lap tetejére

FÖLD NAPJA 2006. április 21.

Közel 200 diák részvételével zajlott a XI. kerület Föld Napja ünnepsége, mely a Budapest Főváros XI. kerület Újbuda Önkormányzata, a kerületi Pedagógiai Szolgáltató Központ, a kerületi általános iskolák és a TIT Stúdió Egyesület közös szervezésében került megrendezésre. A rendezvény fővédnöke Molnár Gyula, Budapest Főváros XI. kerület Újbuda polgármestere volt, védnöke Bács Márton alpolgármester, aki előadás tartásával és a díjkiosztásban való részvétellel segítette a rendezvény színvonalas lebonyolítását.

Az előzetes meghirdetett versenyfeladatokra (Az év madara: a tövisszúró gébics rajzpályázat, Kert és művészet, Vasutak a föld alatt, A XI. kerület építészeti öröksége írásbeli pályamunkák) sok szép és értékes mű érkezett, melyeket a rendezvény keretében kiállítottunk. A diákokat "természetközeli" programok – kézművesfoglalkozások, előadások, bemutatók – várták a TIT Stúdióban és a Feneketlen-tó partján. A ráhangoló foglalkozások után került sor Vásárhelyi Tamás (Magyar Természettudományi Múzeum főigazgató-helyettese), valamint kerületi diákok előadásaira, majd az ünnepélyes díjkiosztóra. A rendezvényt a Megasztáros Torres Dani meglepetéskoncertje zárta.

A rajzverseny és a pályamunkák, valamint Garai Csaba fotókiállítása május 5-ig megtekinthető a TIT Stúdió galériáján!


Vissza a lap tetejére


KORÁBBI PROGRAMJAINK


Beszámoló a Természet a lakásban kiállításról

Nagy érdeklődés kísérte a "Természet a lakásban" című ismeretterjesztő kiállításunkat, melyen a hétvégén közel 1500 fő vett részt. A hagyományos bemutatókon kívül vendégünk volt a Fővárosi Állat- és Növénykert ormányos medvéje, valamint a Rex Kutyaotthon Alapítvány árva cicái is. A kiállításon – idén először – dísznövényeivel bemutatkozott a Budai Speciális Iskola és a Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakképző Iskola. Hatalmas sikere volt a vadászgörények futóversenyének, melynek futamai naponta többször zajlottak újabb és újabb "versenyzők" részvételével. A versenyt lelkesen drukkolta végig nemcsak a fiatalabb, de a felnőtt közönség is. A kisebb gyerekek örömmel rajzolták le a kiállításon látott állatkákat, az ott szerzett élményeiket, míg az iskolások a TermészetTOTÓ segítségével mélyíthették el természeti ismereteiket. A programot természetfilm-vetítések, ismeretterjesztő előadások is színesítették.

A résztvevők, érdeklődők kérésére itt megtekinthető a kiállítás fotóalbuma!


Vissza a lap tetejére

VÁRJUK A TERMÉSZETKEDVELŐ GYEREKEKET ÉS FELNŐTTEKET HAGYOMÁNYOS KÉTNAPOS RENDEZVÉNYÜNKÖN!

Természet a lakásban kiállítás

2006. március 4–5-én

az állat-, a növényvilág, a természet csodái a TIT Stúdió Egyesületben: ásvány-, kőzet-, dísznövény-, gomba-, bonsai-, csincsilla-, tengerimalac-, törpenyúl-, vadászgörény- és hajómodell-bemutatók.

VENDÉGÜNK lesz:

Előadótermünkben természetismereti előadásokat és természetfilm-vetítéseket tartunk:

A gyerekeket rajzversenyre, TermészetTOTÓ játékra várjuk:

ÉRDEKESSÉG!!!!

Vadászgörény-futóverseny: drukkoljunk együtt a versenyzőknek minden nap 12, 14, 16 órakor!

MINDENKIT SZERETETTEL VÁRUNK!

Helyszín: a TIT Stúdió Egyesület székháza,
1113 Budapest XI., Zsombolyai u. 6.
Nyitva tartás: március 4. (szombat) 10:00 – 18:00
március 5. (vasárnap) 9:00 – 17:00

Vissza a lap tetejére

XI. ORSZÁGOS
TUDOMÁNYOS ÉS TECHNIKAI DIÁKALKOTÓ KIÁLLÍTÁS

A TIT Budapesti Ismeretterjesztő Társulat, a TIT Stúdió és az Uránia Ismeretterjesztő Alapítvány pályázatot hirdet 10-18 éves diákok számára tetszőleges természettudományi és műszaki tematikájú, tárgyú, jellegű diákalkotások megvalósítására.

A pályaművekkel szemben támasztott követelmények:

  1. A kidolgozott pályaművek tükrözzenek (a pályázó életkorától elvárható) elmélyült, tudományosan megalapozott érdeklődést, komoly kutatómunkát. Éljen a pályázó valamely tudományos eljárással: jelenségvizsgálat, kísérletezés, az eredmények szintetizálása, tudományos következtetések levezetése stb.
  2. Elengedhetetlen, hogy a pályamű érthető, hatékony módon bemutatható, demonstrálható legyen. Egyaránt lehet pályázni elméleti (pl. poszter, számítógépes program stb.) és tárgyi-gyakorlati természetű munkákkal (modell, terepasztal, makett stb.).

Pályázhatnak egyének vagy néhány fős alkotó kollektívák.

A pályázatra jelentkezni az elkészítendő pályamű rövid (1-3 oldalas) szinopszisának (vázlatos ismertetésének) benyújtásával lehet 2006. március 20-ig. A jelentkezések elfogadásáról 2006. március 31-ig minden jelentkezőnek értesítést küldünk.

A jelentkezés pozitív visszaigazolása esetén a kész pályaművek elkészítésének és az elkészülés bejelentésének határideje 2006. május 15. Egyidejűleg kérjük megjelölni az alkotás bemutatásához szükséges helyigényt (max. 2,5 m2).

A kész pályaművek nyilvános bemutatására és zsűrizésére 2006. június 17-én (szombaton) kerül sor a TIT Stúdióban (Budapest XI., Zsombolyai u. 6.)

A zsűriben neves természettudósok vesznek részt.

Nevezési díj: 1000 Ft, amelyet a pályázat visszaigazolásakor elküldött csekken kell befizetni 2006. március 20-ig. A befizetési csekk másolatát a kiállítás helyszínén kérjük bemutatni. A határontúli pályázóktól nevezési díjat nem kérünk.

A kiállításon való részvétellel kapcsolatban felmerülő utazási és szállásköltséget a pályázók viselik. Igény esetén a vidéki és a határontúli diákok, felkészítő tanárok részére mérsékelt árú szálláslehetőséget biztosítunk.

A kiállításon előreláthatólag – meghívottként – európai (francia, német, cseh, szlovák, spanyol, orosz, bolgár és belga) társszervezeteink diákjai is bemutatják alkotásaikat.

A pályázat díjai:

Az elfogadott pályaművek számától és színvonalától függően:

  1. A legjobb 2–4 pályamű alkotója (alkotói kollektíva esetén pályaművenként 1 fő) részvételi lehetőséget kap a Nemzetközi Tudományos és Technikai Szabadidő Mozgalom (MILSET) által Tarragonában (Spanyolország, Katalónia) 2006. július 16–23. között megrendezésre kerülő ESE 2006 (Expo-Science Europénne), Európai Tudományos és Technikai Diákalkotó Kiállításon.
  2. További 3–5 díjnyertes pályázó részt vehet a TIT Kossuth Klub Egyesület szervezésében európai természettudományos-technikai központok, múzeumok, nemzeti parkok, történelmi emlékhelyek megtekintésére indított nyári–őszi tanulmányi kirándulások valamelyikén (Erdély, Párizs, Firenze–Róma, Monaco–Marseille, Brüsszel–London, stb.).
  3. 3–5 sikeres diákalkotót meghívunk a TIT Kossuth Klub Egyesület nyári (június–augusztus között megrendezésre kerülő) magyarországi tehetséggondozó szaktáboraiba.
  4. A diákalkotók felkészítésében kiemelkedő szakmai és szervező munkát vállaló, felkészítő pedagógusok elismeréseként 1–3 pedagógust meghívunk 5–9 napos nyári–őszi, európai, szakmai-módszertani tanulmányútjaink egyikére.

A pályázattal kapcsolatban felvilágosítást adunk a (+36) 1/ 338-4295-ös telefonon vagy az aibnerne@mail.kossuth-klub.hu e-mail-címen. A jelentkezéseket a következő postacímre kérjük:

XI. OTTDK
TIT Kossuth Klub Egyesület,
Budapest VIII., Múzeum u. 7.
1088


Vissza a lap tetejére

KIÁLLÍTÁSI ELŐZETES!

2006. március 4–5-én
TERMÉSZET A LAKÁSBAN

címmel a TIT Stúdió Egyesület és tudománybarát körei idén is megrendezik hagyományos tavaszköszöntő kiállításukat, hogy az érdeklődők testközelből megcsodálhassák az állat- és növényvilág, a természet csodáit. Ásvány-, kőzet-, dísznövény-, gomba-, bonsai-, csincsilla-, tengerimalac-, törpenyúl-, vadászgörény-, hajómodell-bemutatókkal és egyéb újdonságokkal várjuk a kedves látogatókat.

Honlapunkon hamarosan újabb információkat talál ismeretterjesztő rendezvényünkről!


Vissza a lap tetejére