A Bugát Pál
XXIV. Országos Középiskolai Természetismereti Műveltségi Vetélkedő elődöntőjének

KÉMIAFELADATAI

K. 1. Négydimenziós utazás: Nemcsak térben, időben is utazunk! Az alábbi táblázat kitöltésével jellemezzék hely és kor szerint az alábbi anyagokhoz fűződő ismereteket, eseményeket!

  A hely megnevezése
(kontinens vagy ország, esetleg város)
Elhelyezés időben
(kor vagy évszázad, esetleg év)
A fő alkotó anyag megnevezése
(ahol csak lehet, reakcióegyenlet is)
A szóda őshazája      
A vasgyártás őshazája      
A porcelán őshazája      
A kaucsuk őshazája      
A koksz alkalmazása a vasgyártásban      
Az ammóniaszintézis      
A nylon hazája      

(11 pont)

K. 2. Űrhajóval hagyjuk el a Földet. Milyen összetételű rétegekkel, milyen részecskékkel, és milyen folyamatokkal találkozunk a magasság függvényében?

(5 pont)

K. 3. Kövessék nyomon a közlekedési eszközök szerkezeti anyagának fejlődéstörténetét! Nevezzék meg, hogy milyen kémiai, illetve technológiai fejfedezések tették lehetővé a járművek, és ezzel a közlekedés fejlődését?

(5 pont)

K. 4. A világ felfedezése, majd a kereskedés egyre hosszabb utakra csábította a felfedezőket, utazókat, kereskedőket. Milyen energia fedezte hosszú útjukat az egyes korokban?

Ahol csak lehet, az energiatermelés, illetve -átalakítás reakcióegyenletét is írják fel!

(5 pont)

K. 5. Írják fel a „biodízel” típusú üzemanyag gyártásának reakcióegyenletét, ha tudjuk, hogy az napraforgóolajból készül etilalkohollal történő átészteresítéssel. (A reakció szilárd nátrium-hidroxid segítségével történik.)

Elemezzék, hogy véleményük szerint milyen előnyei és hátrányai vannak a növényi olaj alapú biodizel gyártásnak és alkalmazásának!

(5 pont)

K. 6. A hidrogénüzemű autók üzemeltetésének egyik helytakarékos megoldása, hogy a hidrogént folyamatosan cink és sav reakciójával állítják elő. Egy ilyen kísérleti autóval kívánjuk „körbe utazni” a Földet, vagyis az egyenlítő hosszának megfelelő távolságot szeretnénk megtenni.

a/. Írják fel az üzemanyagcella elektródjain lejátszódó reakciók egyenleteit, ha tudjuk, hogy a hidrogén platina katalizátor segítségével, a vízbontással ellentétes irányú elektrokémiai folyamatban, a levegő oxigénjével vízzé egyesül.

b/. Összesen hány kilogramm cinket „tankoljunk”, ha az autó átlagsebessége 50 km/h, és a 210 V-os elektromotorban közben átlagosan 75 A erősségű áram folyik? ( Ar(Zn) = 65.4 )

(9 pont)


Vissza a lap tetejére